Bygg en företagskultur för ständig utveckling
Bygg en företagskultur för ständig utveckling I en värld där förändring är det nya normala räcker det inte med en fin värdegrund på väggarna. För att...
Beteendeförändring är grunden för långsiktig framgång, både för dig som ledare och för organisationen som helhet. Det handlar inte bara om att veta vad som behöver göras – utan om att faktiskt göra det. Men varför är det så svårt att förändra beteenden? Och hur skapar man förändringar som faktiskt håller i längden?
Utmaningen med beteendeförändring
De allra flesta vill ju prestera bra, eller hur? Man vet vad målet är, har kunskapen, arbetar hårt, gör viktiga saker och vill lyckas på jobbet. Ändå är det vanligt att prestationerna varierar mellan medarbetare i samma organisation – trots liknande förutsättningar.
Det här beror sällan på bristande vilja eller kompetens. Det verkliga problemet är att många har svårt att gå från kunskap till handling.
Några vanliga hinder för beteendeförändring är:
Som människor vill vi minimera risker och "ansträngning" och istället göra det vi brukar, våra vanor.
Hur fungerar FREE-metoden 1-2-3?
FREE-metoden är vår lösning på det här. Den är designad för att fylla gapet mellan kunskap och resultat genom att lägga fokus där det gör störst skillnad: på beteenden. I tre steg hjälper vi organisationer att identifiera, utveckla och förstärka de beteenden som skapar resultat.
Steg 1: Identifiera effektfulla beteenden
Alla beteenden är inte lika viktiga. Första steget handlar om att pinpointa vilka handlingar som verkligen gör skillnad för organisationens mål. Det här gör vi tillsammans med nyckelpersoner och med hjälp av beteendeanalys. Resultatet? Fokus på rätt saker.
Steg 2: Skapa struktur för träning och feedback
När vi vet vilka beteenden som är viktigast handlar nästa steg om att göra det enkelt att göra rätt. Det här är några saker vi bygger in i strukturen:
Den här strukturen integreras i vardagen och bygger på 70-20-10-modellen för lärande – där det mesta lärandet sker i det dagliga arbetet.
Steg 3: Träning i vardagen och mätbara framsteg
Det sista steget är att ta det från plan till handling. Här får deltagarna träna på de önskade beteendena direkt i sitt dagliga arbete. Målen sätts individuellt, men uppföljningen görs gemensamt. Genom positiv förstärkning och kontinuerlig feedback skapar vi en miljö där det känns motiverande att fortsätta utvecklas.
Vad blir resultatet?
Efter att beteendeförändring börjat ser vi ofta tre saker:
Vad kan du göra idag för att starta förändringen?
Vill du skapa hållbar beteendeförändring i din organisation? Börja med att identifiera vilka beteenden som gör störst skillnad – och ge dem fokus. Gå från KPI till KBI - från nyckeltal till nyckelbeteenden.
Vi på Free the Potential finns här för att hjälpa dig med verktygen och strukturen.
Hör av dig för ett samtal eller läs mer om FREE-metoden!
Tillbaks till vår kunskapsbank
Om artikelförfattaren:
Anders Olofsson har lång erfarenhet som chef ansvarig för ledarskap, kompetensutveckling och prestation. De senaste 10 åren har han, med något kortare avbrott som interimchef, arbetat som konsult med inriktning på utveckling av ledningsgrupper, chefer, medarbetare, team och organisationer i över 60 olika organisationer från olika brancher.
Anders har en beteendevetenskaplig examen från Stockholms Universitet och är certifierad i en lång rad erkända utvecklingsmetoder baserade på forskning och beprövad erfarenhet. Utöver det är Anders certifierad förändringsledare i Prosci/ADKAR och har bland annat varit ansvarig förändringsledare i ett regeringsuppdrag kopplat till ”Robusthet & Redundans mot yttre och inre hot”.
2022 startade Anders Free the potential med en stark tro på att chefer kan bli ”hur bra som helst” genom att utveckla effektfulla och framgångsrika beteenden utifrån den enkla insikten att skillnaden mellan riktigt bra chefer och alla andra är att ”bra chefer gör något som de andra inte gör ".
Fler artiklar sorterat på tagg
Bygg en företagskultur för ständig utveckling I en värld där förändring är det nya normala räcker det inte med en fin värdegrund på väggarna. För att...
Bättre Ledarskap med SCARF-modellen Hur kan du som ledare skapa motivation och minska motstånd vid förändring? SCARF-modellen, utvecklad av...
Ser du det bästa eller det sämsta hos dina medarbetare? Att ge feedback som chef är en central del av ledarskapet, men hur ofta reflekterar vi över...